Vägen tillbaka

Min blogg handlar främst om psykisk ohälsa, hur det är att leva med det. Min kamp mot självskadebeteende och ätstörningar Min kamp att att hantera starka känslor. Hur det är att bara åka in och ut på sjukhus hela tiden. Min resa mot ett liv som är fritt från de destruktiva. Helt enkelt min kamp, en kamp mot livet som jag inte ger upp.

Herren på teppan?

Kategori: Psykratrin

Skadefri en månad snart är det fem veckor! Heja mig :) I en självkadares liv är det en lång tid. Det har vart tufft i mellanåt men det har ändå fungerat. Har faktiskt inte haft så kraftig ångest och starka känslor så jag behövt självskada. Jag försöker vara försiktig med vad jag utsätter mig själv för. Förut klarade jag knappt några dagar utan att skada mig nu har jag klarat en hel månad och det har INTE gått ut över maten som jag brukar ersätta mot mitt självskadebeteende. Jag har inte vart på akuten på väldigt länge heller, förut var jag på akuten en till tre gånger i veckan om inte mer ibland. Minns ärligt inte så mycket av september och början av oktober, mådde väldigt dåligt då.
 
Vi pratade om härskatekniker på daglig verksamheten här om dagen, vi kom fram till att vissa personer har en bra härskarteknik. Det kan vara grupptryck, tex att man ska röka, det kan vara mobbning, att man undanhåller information till en person i en grupp. Även säljare har en bra härskarteknik, en del är ju väldigt duktiga. Det var en försäljare som ringde mig och ville erbjuda mig rakblad, jag hade god lust att säga att jag har självskadebeteende så det är nog inte så lämpligt, undra vad han hade svarat då? Jag svarade så klart nej till det, tyckte det var bra av mig. Men i alla fall inom psykiatrins låsta dörrar är det verkligen härskarteknik som råder, ingen tvivel på det ibland.
Speciellt vissa skötare som trycker ner sina patienter, hade en skötare som sa att jag bara jiddrar med vården att de finns andra som är sjuka på riktigt, att jag aldrig kommer få någon kille pga mina armar, det gjorde mig faktiskt ledsen. Sen finns det ju dem som tycker att bältning är ända lösningen på problemet när någon självskadar, att hota med det känns bra för dem för det är det ända dem kan. Att tala om för personer som självskadar hur dumma de är och hur larviga de är, det är också ett sätt att trycka ner någon. Kanske inte riktigt är härskarteknik? Men man försöker ju på något sätt att visa att man bestämmer. Jag har mött några bra skötare som försökt avleda mig när jag självskadat, de har inte förolämpat mig, utan de har försökt uppmuntra mig att sluta, att försöka hitta en annan strategie, försöka avleda. Även informera mig om vad som kan hända om jag fortsätter, som att de kommer hålla fast mig eller bälta mig. Man kan ju hota på bältning på olika sätt. Men att säga det på ett mjukt sätt känns inte lika hårt än att säga det mer som ett hotfullt sätt. Tänker speciellt på en skötare som var väldigt bra, hen försökte avleda mig, hen höll fast mig på ett mjukt sätt, inte brotta ner mig i sängen eller i soffan. Hen berättade om vad som kunde hända om jag inte slutade självskada. Så ska en bra skötare vara enligt mig. Det är ett bra sätt att visa att man bestämmer på ett sätt och visa att man faktisk vill hjälpa någon.   
 
Psyk